Milieu vriendelijk tuinieren

Natuurlijk en Duurzaam Tuinieren

Natuurlijk tuinieren draait om een slimme tuininrichting en goed onderhoud. Duurzame schuttingen, sterke planten en onkruidbestrijding zonder gif.

Milieuvriendelijk tuinieren, maar hoe?

Je kent het vast wel wanneer de eerste krokussen en narcissen hun kopjes boven de aarde steken. Je groene vingers die beginnen te jeuken om aan de slag te gaan in de tuin. Maar hoe zorg je ervoor dat alles milieuvriendelijk is en waar moet je opletten? Dat leggen wij uit

Werk als een trechter van buiten uit naar binnen, maak het probleem steeds kleiner. Om te beginnen is het belangrijk dat de omgeving wel milieuvriendelijk is. Als je een nieuwe schutting wilt gaan plaatsen of de oude aan vervanging toe is, denk dan goed na wat voor hout je wilt gebruiken. Meestal zijn goedkope schuttingen veel slechter voor het milieu dan wat duurdere schuttingen. Bij veel schuttingen kan je zien of het hout een FSC-keurmerk heeft. Dit garandeert dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Vurenhout is bijvoorbeeld slecht voor het milieu en heeft een korte levensduur omdat die niet bestand is tegen vocht. Hardhout is iets beter voor het milieu en wat prijziger dan vurenhout.

Als je buiten alles milieuvriendelijk hebt gemaakt, is het tijd voor binnen. Hoe kan je nog meer milieuvriendelijk tuinieren? Vang bijvoorbeeld regenwater op i.p.v. telkens kraanwater te gebruiken. Als je toch gebruik maakt van een tuinslang, bevestig dan een waterbespaarder aan de tuinslang. Dit zorgt voor vijftig procent minder water verbruik, maar de druk van de tuinslang blijft net zo hoog

  • Wat voor hout kan ik het beste gebruiken?
  • Is kunstmest beter dan organisch mest?
  • Hoe kan je het beste regenwater opvangen?
  • Toch een tuinslang gebruiken? Hoe kan ik water besparen?
  • Meer tips om milieuvriendelijk te tuinieren.

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen

Natuurlijk tuinieren en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen gaan niet samen. Die verstoren het natuurlijk systeem. De aandacht ligt op het voorkomen van ziekten en plagen door teeltmaatregelen en plantenkeuze. Als er al bestreden moet worden, dan kan dat met biologische middelen. Als er bemest moet worden, dan gaat de voorkeur uit naar organische mest of compost.

Natuurlijk tuinieren betekent dusdanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Het is ook een beetje avontuurlijk tuinieren: Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander. Vogels, egels, padden, hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. En ze zijn allergisch voor pesticiden…

Laatste nieuws

Als vogelliefhebber weet je dat het creëren van een veilige en uitnodigende...

Het is in deze tijd steeds belangrijker om aan het milieu en duurzaamheid te...

Een tuin verbouwen is vaak een flink ingrijpende klus waar je wel even mee...

Sproei de tuin slim en met mate

Sproei de tuin alleen als het echt nodig is en dan ook overdadig. Oppervlakkig sproeiwater is zo weer verdampt. Sproei alleen in de avonduren of ‘s morgens vroeg. Het beste is om niet te sproeien. De planten zullen dieper wortelen en zijn daardoor minder kwetsbaar in drogere periodes.

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden