Milieu vriendelijk tuinieren

De juiste vijverpomp voor jouw vijver

Geplaatst op

Ben jij van plan om een vijver in jouw tuin aan te laten leggen en ben je op zoek naar een passende vijverpomp? Het aanbod op het gebied van vijverpompen is zo groot, dat het lastig kan zijn om te bepalen welke pomp de beste keuze is voor jouw vijver. Om jou te helpen met het maken van een keuze zetten wij op een rijtje waar je op moet letten bij het kopen van een vijverpomp.

Het vermogen en de capaciteit van de pomp

Bij het kiezen van een vijverpomp is het belangrijk dat je goed let op het vermogen van de pomp. Het vermogen van een pomp wordt aangegeven met het aantal liters dat de pomp per uur kan verpompen. Een vijverpomp moet 25%-50% van de inhoud van de vijver per uur kunnen verpompen. Dat betekent dat voor een vijver van 20 000 liter een pomp met een capaciteit van 5 000 tot 10 000 liter nodig is. Als een pomp hoogte moet overbruggen dan valt het vermogen van de pomp lager uit. Daarom is het aan te raden om voor het kopen van een vijverpomp goed te bedenken waar je de pomp gaat plaatsen. Moet de pomp het water een stukje omhoog pompen? Dan is het aan te raden om voor een pomp met een hoger vermogen te kiezen.

De verschillende soorten vijverpompen

Er zijn verschillende soorten vijverpompen verkrijgbaar. Welke pomp het meest geschikt is voor jouw vijver hangt niet alleen af van het vermogen van de pomp, maar ook van hoe de pomp gebruikt wordt. Heeft jouw vijver een fontein? Dan is een fonteinpomp de beste keuze. Heeft jouw vijver een waterval of een beekloop? Dan is een vuilwaterpomp een betere keuze. Vijvers zonder een beekloop, waterval of fontein hebben genoeg aan een zuurstofpomp. Wil jij een vijverpomp kopen? Zorg dan dat de pomp zowel qua vermogen als qua functie goed bij de vijver past.

De plek van de pomp

Een vijverpomp kan zowel in de vijver als op de kant worden geplaatst. Het voordeel van een vijverpomp in de vijver plaatsen is dat de pomp het water niet omhoog hoeft te pompen. Het nadeel is echter wel dat de pomp minder toegankelijk is voor onderhoud. Kies je er voor om de pomp op de kant te plaatsen? Dan moet je er rekening mee houden dat de capaciteit van de pomp lager uitvalt, omdat het water omhoog gepompt moet worden. Het voordeel van de pomp op de kant plaatsen is dat het onderhouden van de pomp gemakkelijker is. Het nadeel is dat de pomp in het zicht kan staan, wat ten koste kan gaan van de uitstraling van de vijver.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden