Milieu vriendelijk tuinieren

Help de diertjes en maak van je tuin een dierenparadijs

Geplaatst op

Je tuin kan meer zijn dan alleen een plek om van te genieten, het kan een toevluchtsoord worden voor allerlei dieren die het moeilijk hebben, vooral in de koudere maanden. Hier zijn enkele inspirerende ideeën om je tuin om te toveren tot een prachtig dierenparadijs waar vogels, bijen, egels en zelfs eekhoorns zich thuis voelen.

Hangende voer- en waterbakken

Hangende voer- en waterbakken zijn eenvoudig te installeren en bieden vogels een veilige plek om te eten en drinken. Plaats deze bakken op verschillende plekken in je tuin, uit de buurt van roofdieren. Ververs het water regelmatig om het schoon en fris te houden. Vogels zullen snel doorhebben dat jouw tuin een betrouwbare plek is om voedsel en water te vinden.

Vogelhuisjes

Vogelhuisjes zijn essentieel voor het bieden van beschutting en nestgelegenheid. Kies vogelhuisjes die passen bij de vogelsoorten die in jouw omgeving voorkomen. Hang ze op een rustige, beschutte plek in je tuin en zorg dat de ingang niet richting de wind staat. Zo bied je vogels een veilige en warme plek om te overwinteren en te nestelen.

Vogelvoer en toebehoren

Vogelvoeder stokken en bollen, evenals pindanetjes, zijn fantastische manieren om verschillende soorten vogels aan te trekken. Hang ze op diverse hoogtes en op meerdere plekken om zoveel mogelijk vogels aan te trekken. Vetbollen en pinda’s zijn vooral in de winter een energierijke snack voor vogels, die ze helpt om de koude nachten door te komen.

Vogelbad om heerlijk in te badderen

Een vogelbad is niet alleen decoratief, maar ook functioneel. Vogels gebruiken het om te drinken en te badderen, wat hen helpt om hun verenkleed in goede conditie te houden. Zet het vogelbad op een zichtbare maar beschutte plek en ververs het water regelmatig. In de winter kun je een verwarmd vogelbad overwegen om bevriezing te voorkomen.

Een bijenkastje

Bijen zijn cruciaal voor onze ecosystemen, maar ze hebben het moeilijk. Door een bijenkastje in je tuin te plaatsen, geef je bijen een veilige plek om te nestelen. Zorg voor bij-vriendelijke planten zoals lavendel, zonnehoed en salie, die ook in de wintermaanden wat bloei behouden. Zo help je bijen niet alleen met onderdak, maar ook met voedsel.

Alles voor de egeltjes

Egels zijn nuttige dieren in de tuin, omdat ze veel ongewenste insecten eten. Met een egelhuis bied je ze een veilige slaapplaats voor de winter. Zet het huisje op een rustige plek, uit de wind en regen. Vul het egelhuis met droge bladeren of hooi. Daarnaast kun je speciaal egelvoer aanbieden, dat rijk is aan insecten en andere noodzakelijke voedingsstoffen.

Eekhoorns zijn natuurlijk ook welkom

Eekhoorns zijn acrobaten die veel vreugde in de tuin brengen. Met een eekhoorn voederhuis en voederstokjes trek je deze leuke dieren aan. Vul het voederhuis met nootjes en zaden, en zorg dat het huisje stevig is opgehangen zodat eekhoorns er gemakkelijk bij kunnen. Voederstokjes zijn ideaal om op diverse plekken in de tuin te plaatsen, zodat eekhoorns altijd iets te knabbelen hebben.

Met deze stappen transformeer je je tuin in een echt dierenparadijs. Het is niet alleen een plezier om naar te kijken, maar het geeft ook voldoening om te weten dat je dieren door moeilijke tijden helpt. Wil je deze leuke spulletjes in huis halen? Kijk op birdsupply.nl voor een uitgebreid assortiment aan vogel- en dierbenodigdheden. Met een beetje moeite en aandacht creëer je een tuin vol leven en activiteit, waar zowel jij als de dieren van kunnen genieten.

Gerelateerde berichten

Boombanken en straatbanken: een verrijking voor de openbare ruimte

Inleiding In de hedendaagse inrichting van openbare ruimtes, parken en tuinen spelen boombanken en straatbanken een cruciale rol. Niet alleen bieden...

Lees meer

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden