Milieu vriendelijk tuinieren

Hoe maak ik een mediterraanse tuin?

Geplaatst op

Een mediterrane tuin is een prachtige aanvulling op elk huis. Met zijn warme, zonnige klimaat en diverse flora, is het gemakkelijk om jezelf voor te stellen in een rustige tuin in Toscane, aan de Middellandse Zee. Het aanleggen van een mediterrane tuin vergt wel wat planning en kennis van de juiste planten en materialen. In deze blog delen we enkele tips en ideeën om jou te helpen bij het creëren van jouw eigen mediterrane tuin.

Kies de juiste planten

De eerste stap bij het aanleggen van een mediterrane tuin is het kiezen van de juiste planten. Het is belangrijk om te weten dat mediterrane planten gedijen in warme en droge omstandigheden. Enkele van de populaire soorten zijn olijfbomen, lavendel, rozemarijn, tijm, cipressen, agave en palmbomen. Deze planten hebben weinig water nodig en groeien goed in de volle zon. MyPalmShop is een hele leuke shop waar je terecht kunt voor prachtige palmen. Palmbomen mogen natuurlijk niet ontbreken in je mediterraanse tuin. 

Gebruik natuurlijke materialen

Het gebruik van natuurlijke materialen is een essentieel onderdeel van het creëren van een mediterrane tuin. Kies voor stenen of kiezelstenen voor het aanleggen van looppaden en terrassen. Bakstenen muren en houten pergola’s passen ook perfect bij de mediterrane stijl. Gebruik natuurlijke kleuren zoals wit, beige en aardetinten voor de muren en meubels.

Creëer schaduwrijke plekken

Hoewel de mediterrane zon heerlijk is, is het ook belangrijk om schaduwrijke plekken te creëren. Je kunt dit doen door een pergola of een overdekt terras te bouwen. Dit biedt niet alleen schaduw, maar geeft ook een gezellige sfeer aan de tuin. Kies voor lichte, luchtige stoffen voor de overkapping om het zomerse gevoel te behouden.

Voeg watervoorzieningen toe

Een fontein of een waterval voegt niet alleen een vleugje rustgevende sfeer toe aan de tuin, maar helpt ook bij het creëren van een koel gevoel. Het geluid van stromend water kan ontspannend werken en kan helpen bij het verminderen van stress.

Maak een buitenkeuken

Een buitenkeuken is een ideale aanvulling op een mediterrane tuin. Een eenvoudige barbecue en een houtgestookte pizza-oven zijn perfect voor het bereiden van traditionele mediterrane gerechten. Het koken en eten buiten creëert een gezellige sfeer en maakt de tuin een plek waar vrienden en familie samenkomen.

Conclusie

Het aanleggen van een mediterrane tuin is een prachtig project dat veel voldoening kan geven. Belangrijk om te onthouden is dat het creëren van een mediterrane tuin de nodige tijd en zorg vergt. Door de juiste planten te kiezen, natuurlijke materialen te gebruiken, schaduwrijke plekken te creëren zul je snel een prachtige buitenruimte, een schitterende mediterraanse tuin kunnen aanleggen.

Gerelateerde berichten

Milieuvriendelijke dieptereiniging met Valor Services

over Valor: Valor Services Group is de one-stop-shop voor specialistische reiniging in België en Nederland. Onze Valoristen zorgen voor een snelle...

Lees meer

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden