Milieu vriendelijk tuinieren

Hoe maak je zelf een milieuvriendelijke kruidentuin?

Geplaatst op

Een kruidentuin beginnen hoeft niet moeilijk te zijn, maar om een kruidentuin milieuvriendelijk in te richten moet je wel met sommige dingen rekening houden. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van herbruikbare materialen zoals een blokpallet. Hoe? We leggen het je uit.

Basis van een milieuvriendelijke kruidentuin

Waar moet je mee beginnen als je een kruidentuin wilt beginnen? Eerst moet je natuurlijk de locatie bepalen. Waar heb je bijvoorbeeld genoeg ruimte om prut neer te leggen? Verder moet je nadenken over waar het meeste zon komt, waar genoeg beschutting is en of het water goed kan draineren. Nederland kent veel verschillende grondgebieden. In Noord-Holland is de ondergrond bijvoorbeeld voornamelijk klei, dit zorgt ervoor dat water niet goed weg komt. In tijden van veel regen ontstaan hier dus vaker plassen die je planten kunnen doen verzuipen. Wel is de grond in deze gebieden erg voedzaam, logisch dus dat hier veel bloem en groentenkwekers wonen. In kustgebieden is het voornamelijk zand, wat weer als nadeel heeft dat het minder voedzaam is. Voor kruiden is dit geen probleem omdat de wortels niet zo diep en wijd gaan, maar wanneer je echt groenten wilt kweken of fruitbomen wilt planten is dit erg belangrijk. Als je goed weet wat elke plant nodig heeft, kun je ze gaan planten op de ideale plek. Gebruik voldoende kunstmest zodat de planten genoeg voedingsstoffen op kunnen nemen.

Milieuvriendelijke attributen

Een kruidentuin heeft helemaal geen kunstmatige voorwerpen nodig. De beste tip die we beginnende tuiniers mee kunnen geven is om handig te worden met hout. Van hout kun je eenvoudig alles maken wat je nodig hebt. Denk hierbij aan stokjes om planten vast te houden of aan plantenbakken. Hout hoeft niet duur te zijn en werkt uitstekend. Wat je ook zou kunnen doen is om eens op zoek te gaan naar een bedrijf dat met blokpallets werkt. Ze gooien vaak de wat minder goede pallets weg. Deze kun jij ontzettend goed gebruiken om bijvoorbeeld plantenbakken van te maken of borders voor je kruidentuin. Dit is een erg milieuvriendelijke optie.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden