Milieu vriendelijk tuinieren

Is kunstgras goed voor het milieu?

Geplaatst op

Als je een mooi grasveld in je tuin hebt liggen, kan dat zeker een meerwaarde zijn waar je volop van kan genieten. Alleen om het gras zo mooi te houden, zul je er wel tijd en aandacht aan moeten besteden. Zeker als de zomer droog is, kan je schitterde groene gras in no time veranderd zijn in een veld vol met kale of bruine plekken. En als het juist erg vochtig weer geweest is, kun je bijna niet opwerken tegen het opkomende onkruid en mos wat in je gazon gaat groeien.

Kunstgras als keuzemogelijkheid

Het allerliefste wil je natuurlijk dat je gazon altijd mooi erbij ligt, zonder dat je er veel naar moet omkijken. Of je zou graag gras willen hebben op een plek in de tuin die daar minder kans van slagen heeft om mooi te blijven door de ongunstige ligging of andere beplanting. Kunstgras is dan een prima uitkomst. Ook als echt gras veel te verduren zou krijgen omdat de kinderen er veel op spelen, is kunstgras een perfect alternatief. En bedenk dat gras op een balkon onbegonnen werk is, maar kunstgras dan uitkomst biedt.

Het onderhoud is milieuvriendelijk

Er zit verschil in het onderhouden van een echt gazon ten opzichte van kunstgras, wat zijn invloed heeft op het milieu. Dit kan milieubelastend zijn. Een grasmaaier op stroom of benzine of de chemische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij het verwijderen van onkruid, zijn schadelijk voor het milieu. En bovenstaande producten heb je niet nodig als je kunstgras hebt liggen.

Kunstgras is milieuvriendelijker

Helaas is ook kunstgras niet helemaal vrij van milieubelasting. Tijdens de productie van kunstgras in de fabriek komen stoffen vrij en wordt energie gebruikt. Ook is het lastiger voor bepaalde dieren om in kunstgras te leven. Denk hierbij aan verschillende soorten insecten of een molletje die niet meer omhoog kan komen doordat de onderkant van de kunstgrasmat de aarde afdekt. Voordeeltje is dan weer dat je geen ontsierde molshoop in de tuin terugvindt. Dat de kunstgrasmat over de bodem heen ligt wil overigens niet zeggen dat je bodem helemaal afsluit. De onderkant van de grasmat heeft kleine gaatjes die water doorlaten.

Kunstgras versus milieu

Als je gaat kijken naar de duurzaamheid van kunstgras ten opzichte van echt gras, zijn er een aantal dingen die je tegen elkaar weg kunt strepen. Het kost zowel bij het vervaardigen van kunstgras als bij het opkweken van graszaad energie tijdens het proces en komen er schadelijke broeikasgassen vrij.
Waar wel winst te behalen valt is bij de levensduur. Echt gras leeft, groeit en bloeit. Daardoor moet je het onderhouden. Het maaiafval is moeilijk te composteren en geeft broeikasgassen. En het grondwater is niet blij met de chemicaliën die in de bestrijdingsmiddelen zitten om onkruid en mosgroei te voorkomen. Kunstgras vergt geen onderhoud waardoor het dus veel minder milieubelastend is. Koop kunstgras die van een goede kwaliteit is en daardoor een lange levensduur heeft, dan help je de natuur een handje en geniet jij van een mooi onderhoudsvriendelijk en milieubewust gazon!

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden