Milieu vriendelijk tuinieren

Je tuin (letterlijk) in het zonnetje zetten

Geplaatst op

Er is bijna geen betere plek aan te wijzen dan je eigen tuin waar je zonlicht kunt zien veranderen in energie. Planten zijn namelijk de voorouders van zonnepanelen, waarbij hun hun eigen kleine zonnepaneeltjes (de blaadjes) het licht opvangen om het vervolgens om te zetten in energie om te groeien. Wanneer je mogelijkheden zoekt om je tuin te voorzien van energie, zijn zonnepanelen eigenlijk het meest voor de hand liggend als oplossing.

Je tuin verlichten

De mogelijkheden om je tuin van groene stroom te voorzien zijn bijna eindeloos. Door gebruik te maken van zonne energie kun je de lampen in je tuin laten branden, wanneer de zon ondergaat. Een goede optie is om gebruik te maken van zonne energie LED-verlichting. Omdat bij deze verlichting het energieverbruik erg laag is, biedt dit urenlang licht wanneer het donker is. Zo kun je bijvoorbeeld verlichting langs de paden in de tuin plaatsen. Zo stoot jij je teen niet meer tegen een plantenbak. Ook kun je er voor kiezen om speciale delen van je tuin letterlijk uit te laten blinken door dit gebied te voorzien van mooie verlichting. Wanneer je een fonteintje hebt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om deze ook ’s avonds als blikvanger in je tuin presenteert.

 

Je tuin levendig houden

Je kunt er ook voor kiezen om je tuin zelfvoorzienend te maken. In de zonnige zomermaanden hebben de planten in je tuin het meeste water nodig. 1 plus 1 is dan nog altijd 2. Wanneer je een zonnepaneel op een zonnige plek plaatst, kun je een pomp in een watertank opladen. Het water kan dan via waterslangen, waterpijpen of druppelaars verspreid worden bij de planten die het meest behoefte hebben aan water. Er zijn veel mogelijkheden om je tuin op zonne energie mooi groen te houden.

 

Waar plaats je de zonnepanelen?

Het plaatsen van een zonnepaneel kan misschien lastig zijn omdat je niet weet waar je hem kwijt moet. Toch kun je ze wel op een mooie manier in je tuin verwerken. Vooral zonnepanelen zijn gemakkelijker te plaatsen dan windmolens die windenergie opwekken. Zo kun je ze bijvoorbeeld op het dak of tegen de muur van je tuinhuisje plaatsen. Ze kunnen ook geplaatst worden op het dak van het huis. Wanneer je zonnepanalen op de grond wil plaatsen, zou je dit altijd in de hoek van de tuin kunnen doen. Je kunt er dan struikjes of boompjes plaatsen, zo lang de zonnepanelen daardoor niet in de schaduw komen te staan.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden