Milieu vriendelijk tuinieren

Kiezen voor de juiste ondergrond in de tuin

Geplaatst op

Een stukje eigen natuur waar je helemaal opbloeit. Vlinders die fladderen, vogels met hun prachtige gezangen. Een ontmoetingsplaats voor vrienden en familie aan de grote tafel of in de lang uitgerekte lounge. Het pronkstuk van jouw eigen paradijs. De tuin, een oase van rust. Een plaats waar je helemaal jezelf kan zijn. Een stukje paradijs waar ieder seizoen opnieuw de natuur een prachtig schouwspel speelt als de zon zijn eerste stralen tevoorschijn tovert. Maar hebt je er al eens over nagedacht dat deze tuin ook jouw aandacht nodig heeft om optimaal tot zijn recht te komen?

Meststof

Je gazon heeft net als planten naast licht en water ook nog ander voedingselementen nodig om te stralen. Stikstof, fosfor, Kalium, en ijzersulfaat zijn niet te missen ingrediënten voor een prachtige gazon.
Een belangrijke voedingsstof is meststof. Dit kan zowel organische als kunstmeststof zijn. Regelmatig jouw gazon bemesten, zo’n 4 keer per jaar is zeker geen overbodige luxe om een prachtig gazon te creëren.
Onder meer door het weghalen van afgemaaid gras is er een voortdurend verlies aan voedingsstoffen in de bodem. Daarom is het aangewezen om het gazon regelmatig te voorzien van extra meststof. Daarnaast zorgt het er ook voor dat onkruid en mos geen kans krijgen.
In het voorjaar zorgt de meststof voor een prachtige groene kleur, in de zomer helpt het om bij extreme droogte deze groene kleur te behouden en in het najaar kan je bemesten om de wortels stevig de winter te laten ingaan, zodat er in het voorjaar weer een schitterend groen tapijt ontluikt.
Naast meststof heeft jouw gazon ook gazon kalk nodig. Dit doet je best jaarlijks, zo kan je de zuurtegraad op een gezond peil houden. De ideale zuurtegraad ligt tussen de 6 en 7 PH. De bodem verzuurt van nature; een te lage zuurtegraad in het gazon belemmert de microbiële activiteit in de bodem. Het gevolg is dat de graswortels het moeilijk hebben om voedingsstoffen op te nemen, en dit resulteert dan weer in een verminderde grasgroei en open plekken in jouw gazon waar mos en onkruid al gauw de kop opsteken. Voorkomen is beter dan genezen dus.

Graszaad

Wist je dat er verschillende soorten graszaad bestaan? Het kiezen van het juiste graszaad is een belangrijke opdracht. Er zijn heel wat mengsels voor handen, afhankelijk van je eigen behoeftes.
Denk maar aan bijvoorbeeld siergras zaad. Met dit mengsel creëert je een prachtige elegante tuin. Ideaal als het niet intensief betreden wordt. En wees maar zeker dat de vrienden bij de volgende barbecue jouw gazon adembenemend vinden, echt ééntje uit de boekjes.
Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld sport en speelgazon graszaad. Perfect als de kinderen zich mogen uitleven in de tuin, of als jouw hond houdt van spelletjes met de bal.
Schaduwgraszaad is dan weer ideaal als het gazon noord gericht is, of als bomen of dergelijke de zon wat minder kans geven op u gazon. Deze grassoort zorgt ervoor dat je toch een prachtig gazon kan creëren. Dit zijn maar enkele voorbeelden van ons hele assortiment. Kortom; kies het graszaad die best bij jouw noden en wensen aansluit.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden