Milieu vriendelijk tuinieren

Tips voor het maken van een tuinontwerp

Geplaatst op

Hoe leuk is het om je eigen tuin te ontwerpen! Je kunt elementen toevoegen die je in andere tuinen of op Pinterest tegen bent gekomen en eindelijk dat zithoekje creëren waar je al sinds je kindertijd van droomt. Hoewel het leuk is om je eigen tuin in te richten, komt er veel bij kijken. Wij geven je daarom graag wat tips om een geslaagd tuinontwerp te maken.

Plan je tuinontwerp op schaal

Ga er bij het maken van je tuinontwerp niet vanuit dat alles wel zal passen. Meet je tuin op en creëer een plattegrond op maat. Het is fijn hier een aantal kopietjes van te maken, zodat je naar hartenlust op de plattegrond kunt schetsen. Alles dat je op de plattegrond tekent, moet uiteraard ook op schaal zijn.

Word het met elkaar eens

Je hebt misschien al de hele tuin voor ogen, maar wat voor tuinontwerp wenst je partner? Wat willen de kinderen? Het is best een uitdaging een design te maken waar iedereen zich in kan vinden. Laat elk gezinslid daarom een verlanglijstje maken met elementen die hij of zij in de tuin wenst. Leg vervolgens de lijstjes naast elkaar en bekijk welke elementen het populairst zijn.

Teken eerst de grote elementen

Begin met de grootste elementen tekenen in je tuin. Denk aan het terras, de vijver en het tuinhuisje. Bij het plannen waar bepaalde elementen moeten komen, is het belangrijk rekening te houden met de zon. Je vijver wil je niet in de volle zon hebben. Je terras heb je misschien ook graag in de schaduw, maar wellicht wens je dan wel een extra zithoek waar je lekker veel zon kan vangen.

Hou rekening met technische zaken

Als al de elektra in je tuin op zonne-energie moet werken, is dit deel redelijk eenvoudig. Als je wel elektriciteitskabels moet trekken door de tuin, dan is het belangrijk hier nu al rekening mee te houden. Bedenk dus alvast waar je de tuinverlichting wilt hebben. Waar moet de sproei-installatiekomen? Hoe zit het met de elektra voor de vijver? Teken dit allemaal uit op je tuinplan.

Welke bestrating voor je tuinontwerp?

Wens je tuinbestrating? Voor welke tegels kies je dan? Het is belangrijk dat de kleur van de bestrating goed bij de kleur van je gevel past. Denk ook na over de grootte van de tegels. Grote exemplaren zijn bijvoorbeeld bij uitstek geschikt voor kleine tuinen, omdat ze een ruimtelijk gevoel geven. Prefereer je waterdoorlaatbare bodembedekking om je tuin zo groen mogelijk te houden? Gebruik dan bijvoorbeeld gravel of houtsnippers voor je tuinpad en leg een mooi, groot gazon aan.

Lukt het niet? Laat dan een tuinontwerp maken

Het maken van een tuinontwerp is een leuke aangelegenheid, maar dat geldt niet voor iedereen. Als je twijfelt over je ontwerp of als je met vragen zit is het belangrijk om hulp in te schakelen. Een tuin die achteraf niet naar je zin is, is immers zonde. Gelukkig zijn er veel hoveniersbedrijven waar je een ontwerp voor je tuin kunt laten maken. Geheel op maat en waarbij rekening wordt gehouden met alle belangrijke aandachtspunten. Denk aan de afwatering, welke plantsoort waar het beste kan komen te staan, welke planten giftig zijn voor huisdieren, enzovoorts.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek meer over tuinieren in onze leuke teksten.

Contactgegevens

Via info @ milieuvriendelijktuinieren.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2023 Alle rechten voorbehouden